امروز: سه شنبه 28 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مبانی نظری و پیشینه تحقیق تکانشگری

مبانی نظری و پیشینه تحقیق تکانشگری دسته: مدیریت
بازدید: 61 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 99 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 58

مبانی نظری و پیشینه تحقیق تکانشگری

قیمت فایل فقط 35,100 تومان

خرید

توضیحات: فصل دوم پژوهش کارشناسی ارشد و دکترا (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)

  • همرا با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
  • توضیحات نظری کامل در مورد متغیر
  • پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
  • رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب

  • منبع :                           دارد (به شیوه APA)
  • نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc

قسمتی از مبانی نظری متغیر:

تکانشگری[1]

تكانشگری هسته اصلی بسیاری از آسـیب هـای اجتمـاعی مانند مصرف مواد، قماربازی بیمارگونه، اختلالهای شخصیت و دست زدن به اقدامات پرخاشجویانه اسـت. ایـن اخـتلال هـر ســال موجــب از میــان رفــتن زمــان و ســرمایه در بــسیاری از كـــشورها مـــی شـــود. یکی از رایج ترین تعاریف، تکانش گری به صورت آمادگی قبلی برای واکنش های سریع و بدون برنامه به محرک های درونی یا بیرونی بدون در نظر گرفتن نتایج منفی آن واکنش ها برای خود فرد یا دیگران، تعریف می شود(استنفورد [2]و همکاران، 2009).

فرآیند تصمیم­گیری یا برگزیدن یك گزینه از میان چند گزینه، یكی از عالی­ترین پردازش­های شناختی به شمار می­رود. گونه ویژه­ای از این فرآیند كه به عنوان تصمیم­گیری مخاطره آمیز شناخته می­شود، در شرایطی پردازش (RDM) مخاطره­آمیز[3] می­شود كه شخص با گزینه­هایی روبه رو می­گردد كه انتخاب آنها باری از سود یا زیان در حال یا آینده به دنبال دارد و در عین حال میزان این سود و یا زیان با درجاتی از احتمال همراه است (اختیاری و بهزادی،  1380الف و ب).

تصمیم­گیری مخاطره­آمیز اهمیت بالایی در زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد و اختلال در این نوع تصمیم­گیری هسته اصلی پدیده تكانشگری و رفتارهای تكانشی[4] را تشكیل می دهد (اختیاری و بهزادی1380 الف). رفتارهای تكانشی كه در برخی رویكردها، رفتارهای مخاطره آمیز[5] نیز خوانده می­شوند، به عملكردهایی گفته می­شوند كه اگرچه تا اندازه­ای با آسیب یا زیان­های احتمالی همراهند، امكان دستیابی به گونه­ای پاداش را نیز فراهم می­كنند (اختیاری و بهزادی، جنتی و مقیمی، 1382). این رفتارها باید دارای سه عامل زیر باشند:

الف) برگزیدن یك گزینه از میان دو یا چند گزینه با پاداش احتمالی، ب) همراهی یكی از گزینه­ها با احتمال پیامدهای ناگوار و ج) روشن نبودن احتمال پیامد ناگوار در زمان رخداد رفتار (لَن[6] و چِرِک[7]، 2000).

بسیاری از مردم در زندگی روزمره دست به رفتارهای تكانشی می­زنند (مولر[8]، بارت[9]، دوگهرتی[10]، اشمیتز[11] و سوان[12]، 2001). هر چند نشان دادن نمونه­هایی از رفتارهای تكانشی به نظر ساده می­رسد، اما تعریف دقیق پدیده تكانشگری دشوار است چرا كه اختلاف نظرهای بسیاری در تكانشی یا غیرتكانشی خواندن یك رفتار وجود دارد (اوندن[13]، 1999). نكته پیچیده در بررسی رفتارهای تكانشی تنوع عللی است كه می­توانند بروز یك رفتار تكانشی را در پی داشته باشند. برای نمونه فردی كه مواد مخدر مصرف می­كند، ممكن است به علت گرایش به رفتارهای خطر پذیر، توجه زیاد به پاداش­ها، بی­توجهی به آسیب­ها، علاقه به تجربه چیزهای تازه و یا دیگر ویژگی­های روان­شناختی چنین رفتار تكانشی­ای را انجام دهد.

2-1-2-1 تکانه

تكانه[14] اصرار و میل شدید به انجام یك عمل در پاسخ به یك محرك ذهنی یا بیرونی[15] است (بروكر[16]، 1989). تكانشگری طیف گسترده­ای از رفتارهایی است كه روی آن كمتر تفكر شده، به صورت رشد نایافته برای دست­یابی به یك پاداش یا لذت بروز می­كنند­، از خطر بالایی برخوردارند، و پیامدهای ناخواسته قابل توجهی را در پی دارند (اوندن، 1999). همچنین تعریف تكانشگری از دیدگاه رفتارشناسی، دربرگیرنده سود كوتاه­مدت هر چند كم ارزش در برابر دستاوردهای بلندمدت ولی با ارزش­تر می­باشد (پتری[17]، 2001).

تكانشگری و رفتار تكانشی دارای سه ویژگی اساسی است كه آن را از اصطلاحات مشابهی مانند بیش­واكنش[18] جدا می­كند. این رفتارها، شتاب­زده، برنامه­ریزی نشده[19]، بدون فكر و مستعد اشتباه[20] هستند، در حالی­كه در بیش واكنش به جای تأكید بر سرعت بروز عكس­العمل، تأكید بر شدت و طول زمانی است كه عكس­العمل رخ می­دهد (سوان و هلندر[21]، 2002). رفتارهای تكانشی همچنین برخلاف رفتارهای­جبری است كه فرد بر وجود رفتار آگاهی دارد و هدف از رفتار، نه كسب لذت، بلكه عموماً دوری از یك اضطراب می­باشد. همچنین متفاوت از رفتارهایی كه ناشی از نارسایی در داوری [22]و تصمیم­گیری می­باشند و فرد در حقیقت در مرحله قضاوت اختلال دارد (مولر و همكاران، 2001). مولر و همكاران (همان جا) بر پایه بررسی­های انجام شده با رویكردهای زیستی، روان­شناختی و جامعه­شناختی بر روی تكانشگری، كوشیده­اند تعریفی برای پوشش هر سه رویكرد با عنوان تعریف زیستی - روانی - اجتماعی[23] ارایه نمایند.

دیدگاه زیستی در بررسی­های انجام شده بر روی خشونت­های ناشی از تكانشگری، نشان داده است كه ساختار ذهنی برخی از افراد برای دست­زدن به اعمال پرخاشگرانه مستعدتر از افراد دیگر می­باشد. به طوری كه در ارزیابی­های الكتروفیزیولوژیك، این افراد دامنه­های پتانسیل برانگیخته[24] بلندتری نسبت به سایرین داشته و همچنین میزان سوخت و ساز سروتونین در مایع مغزی - نخاعی این افراد نسبت به سایرین بیشتر است.

دیدگاه روان­شناختی، تكانشگری را بر پایه سه مقوله تنبیه و/  یا خاموشی[25]، پاداش­گزینی[26] و بازداری پاسخ/ توجه[27] بررسی نموده و باور دارد كه تعریف تكانشگری باید دربردارنده سه عنصر زیر باشد: كاهش حساسیت فرد به پیامدهای منفی رفتار، عكس­العمل سریع و ناخواسته به محرك پیش از ارزیابی كامل اطلاعات و بی­اعتنایی به پیامدهای درازمدت رفتار.



[1] impulsiveness

[2]Stanford MS

[3] risky decision making

[4] impulsive behavior

[5] risky behaviors

[6] Lane

[7] Cherek

[8] Moeller

[9] Barrett

[10] Dougherty

[11] Schmitz

[12] Swann

[13] Evenden

[14] impulse

[15] Churchill's Medical Dictionary, 1989

[16] Brooker

[17] Petry

[18] over reaction

[19] unplanned

[20] error prone

[21] Hollander

[22] judgement

[23] biopsychosocial

[24] evoked potential amplitudes

[25] punished &/or extinction paradigm

[26] reward-choice paradigm

[27] response disinhibition/attentional paradigm

قیمت فایل فقط 35,100 تومان

خرید

برچسب ها : مبانی نظری , پیشینه تحقیق , تکانشگری

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر